FAQ – Kleding op maat

Veel gestelde vragen:

Wat is het proces voor `Kleding op maat`?

 1. Kledingstuk zelf ontwerpen.
  Kies een model. Kies een hoofd-stof/-kleur voor het kledingstuk. Kies eventueel een tweede kleur/stof je wilt en welke sluitingsmogelijkheid je wilt (rits, elastiek, vetersluiting of wikkeleffectsluiting)
 2. Voor rokken: Meet uw maten goed op en geef de maten door van je heupen, taille en de gewenste roklengte van zowel van de voorzijde als de achterzijde (in cm).
 3. Vul het bestelformulier in en plaats de bestelling.
 4. Na het plaatsen van uw bestelling, ontvangt u, binnen 1-2 werkdagen, per e-mail een bevestiging van uw (opgegeven) bestelling. Ik neem vervolgens persoonlijk contact met u op, om uw persoonlijke wensen juist door te voeren en tevens ter controle van uw maten. Bij deze afspraak wordt ook de werkwijze besproken en of u de bestelling thuis bezorgd wilt krijgen of dat u de bestelling bij Sotalia’s Fashion af komt halen.   
 5. Na deze afspraak krijgt u een bevestiging van uw definitieve bestelling per email. In deze mail staat het totaal bedrag vermeld en het bankrekeningnummer. Zodra het totaalbedrag is voldaan, gaat uw bestelling in behandeling. Na uw bestelling zullen de op bestelling gemaakte producten binnen 2 weken klaar zijn om verzonden te worden.
  Tussentijds zijn er mogelijkheden om het kledingstuk door te passen.
  Als de op maat gemaakte kleding klaar is, wordt binnen 1-2 werkdagen een e-mail verzonden met de datum van verzending en de verwachte levertijd of wanneer de bestelling is af te halen bij Sotalia’s Fashion (indien dit van te voren is afgesproken).

Back to the top

Wat houdt een pas-sessie / het doorpassen van de kledingstuk in?

Om te voorkomen dat een op maat gemaakte kledingstuk na ontvangst van de bestelling, niet blijkt te passen, kan een tussentijdse afspraak voor een pas-sessie gemaakt worden.
Ik maak eerst een proefmodel. Dit model komt u doorpassen en dan wordt het echte model gemaakt in de stof van uw keuze.
Tijdens een tweede pas-sessie kunt u de speciaal voor u gemaakte kleding in de stof van uw keuze passen en kan ik gelijk uw bestelling passend maken. Als het op maat gemaakte kledingstuk klaar is om verzonden te worden, kan er ook eventueel een pas-sessie ingepland worden.
Deze pas-sessies vinden plaats bij mij thuis, zo heb ik alle eventuele benodigde spullen bij de hand.

Back to the top

Wat zijn de prijzen van op maat gemaakte kleding?

De prijzen van een op maat gemaakte kledingstuk zijn afhankelijk van de gekozen stof en het dessin. Een indicatie van de prijs van een op maat gemaakte kledingstuk ligt tussen de 60 en de 120 euro (inclusief 21% BTW en exclusief verzendkosten).
Vaak kan ik, met een kleine aanpassing in het patroon, het model passend voor je maken. Als ik echter een geheel nieuw patroon moet tekenen, dan zijn daar extra kosten aan verbonden.

Back to the top

Wat is het betalingsbeleid van op maat gemaakte kleding?

De betaling van bestellingen van op maat gemaakte kleding gebeurt via bankoverschrijving (overboeking) naar ING rekeningnr. NL07 INGB 0007 4207 82  t.n.v. I. Wognum en onder vermelding van de inhoud van je bestelling. I. Wognum is de eigenaar van Sotalia’s Fashion.

Back to the top

Het op maat gemaakte kledingstuk past niet goed, wat nu?

Het kan voorkomen dat een op maat gemaakte kledingstuk uiteindelijk toch niet goed blijkt te passen. Neem in dat geval contact op met Sotalia’s Fashion.
Het op maat gemaakte kledingstuk kan 1 keer retour gezonden worden voor een aanpassing. De retourverzendkosten zijn voor de rekening van de koper, maar het opnieuw verzenden naar de koper is op kosten van Sotalia’s Fashion. Als daarna blijkt dat het kledingstuk nog niet past, zal een aanpassing van 15 euro per keer bedragen.

Back to the top

Hoe meet ik mijn maten op?

Om de juiste maat te vinden, meet je je lichaam op. Draag tijdens het meten nauwsluitende kleren, zoals een nauwsluitende shirt en een legging of draag alleen onderkleding en een goed zittende BH. Trek je schoenen uit. Meten over je gewone kleding kan uitkomen op 2 maten groter.
Het kan soms handiger zijn als een ander je meet. Zorg ervoor dat je rechtop staat, in een natuurlijke houding, het liefst zonder schoenen.
Meet jezelf op met een (flexibel) kleermakerslint. Leg de centimeter zoveel mogelijk over de blote huid en trek deze niet te strak aan. Dit kan je controleren, het meetlint zou moeten kunnen draaien/glijden.
De patroonmaat wordt gekozen aan de hand van de heup- of bustemaat; voor bolero’s, shirts/topjes ect. de buste, voor rokken ect. de heup. Voor een een jurk wordt uit gegaan van de grootste maat (hierbij worden alle onderstaande maten gemeten).

Back to the top

Maten op meten voor rokken en jurken

Taillewijdte
Maten - TaillewijdteDe taille is het ‘smalste’ gedeelte van je bovenlijf, omstreeks je navel, net boven je heup, ook wel je middel. Je kunt naar een kant buigen om je natuurlijke taillevouw te controleren. Het meetlint vanaf de rug, rond de taille naar voren halen en rond het lichaam trekken. Het makkelijkst is om het meetlint eerst om je natuurlijke taille heen te wikkelen en dan de maat te nemen. Zorg ervoor dat het meetlint horizontaal is en dat het meetlint niet te strak getrokken wordt
Heupwijdte
Maten - heupwijdteDe heupmaat wordt gemeten over het ‘breedste/volste’ gedeelte van je heupen, tussen de taille en de benen. Met de voeten naast elkaar, het meetlint vanaf de achterkant over de billen naar voren halen en meten waar de dijen het volst zijn. Zorg ervoor dat het meetlint horizontaal is en dat het meetlint niet te strak getrokken wordt.
Hoge Heupwijdte
Maten - hoge heupwijdteNeem deze maat vlak onder de taille en vlak onder de heupbeenderen, zodat je de maat rond de buik krijgt.

Roklengte meten
Bepaal op welke hoogte (in de taille, op de heupen of daar tussen in) je je rok wilt dragen.
Meet dan de benodigde lengte van de rok middenlangs op.

Lengte van de korte zijde rok.
Houd het meetlint midden voor langs je navel verticaal naar beneden (= midden voor). De lengte van de rok voor de korte zijde, wordt gemeten vanaf de taille of op welke hoogte je de rok wilt dragen, tot net boven of net onder de knie. Houd de midden voor; langs je navel verticaal naar beneden.Trek het meetlint soepel strak, zonder dat het meetlint bobbeld.

Lengte van de lange zijde rok
Houd het meetlint midden voor langs je navel verticaal naar beneden (= midden voor). Voor de lengte van de lange zijde van de rok, meet je ook vanaf de taille of op welke hoogte je de rok wilt dragen, tot aan de enkel, of welke lengte jij het prettigst vindt. Trek het meetlint soepel strak, zonder dat het meetlint bobbeld.

Back to the top

Maten op meten voor bolero, shirts/topjes, jurken

Eerste bovenwijdte
Maten - eertse bovenwijdteMeet boven de buste, hoog onder de armen, en houd het meetlint daarbij plat en recht over de rug.
Tweede bovenwijdte
Maten - tweede bovenwijdteDe Tweede bovenwijdte oftewel de borstmaat wordt gemeten over het ‘volste’ gedeelte van de borst. Zorg dat je een goed bassende beha draagt. Het meetlint vanaf de rug, onder de oksels naar voren halen en over het volste gedeelte van de borst, rond het lichaam trekken. Zorg ervoor dat het meetlint geheel horizontaal is en dat het meetlint niet te strak getrokken wordt.
Schouderlengte
Maten - schouderlengteHoud het uiteinde van het meetlint tegen het begin van de nek en meet tot aan het deukje aan het uiteinde van je schouder. Om dit deukje te vinden moet je de arm iets optillen.
Armlengte
Maten - armlengteBuig je elleboog en leg je hand op de heup. Meet dan van het uiteinde van de schouder (het deukje) over de elleboog heen naar de pols.
Ruglengte
Maten - ruglengteDe ruglengte wordt verticaal gemeten vanaf de bovenkant van je nek bij het knobbeltje (de halslijn), recht naar beneden over de ruggengraat tot aan de taille (het smalste gedeelte van je bovenlichaam). Trek het meetlint soepel strak over de rug, rechtstreeks naar de taille, zonder dat het meetlint bobbeld.

Back to the top